hét magazine over leidinggeven op Curaçao en aruba

Archief

Coaching

online

Nog geen account

op Instagram?

De klant verwacht u

Facebook is op Curaçao erg populair, niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar zeker ook in het bedrijfsleven. Wie op een willekeurige dag door zijn tijdlijn scrolt, wordt regelmatig getrakteerd op gesponsorde berichten van zowel grote bedrijven als de kleine ondernemer. Maar hoe zit het eigenlijk met dat andere platform, die hippe plek waar vooral jongeren gebruik van maken en fotogenieke plaatjes delen? Instagram is inmiddels een van de grootste social media communities ter wereld. Eigendom van Facebook en rap groeiend per seconde. Coaching was aanwezig bij een workshop van Janneke Ananias, eigenaar van de Nieuwe Marketeer en sprak met haar over de wereld van posts, likes, statistics en stories.

Tekst Saskia Matthijsse

Heeft uw bedrijf nog geen account op Instagram, dan is het volgens Ananias belangrijk om dit serieus te overwegen. ‘De betrokkenheid met merken is vijftien keer hoger dan op Facebook. Het medium is inmiddels zo geliefd en wordt zoveel gebruikt, dat klanten ook verwachten dat je er bent.’ Dat zal uiteraard ook afhankelijk zijn van de branche waarin uw opereert, maar het geldt zeker voor bedrijven in bijvoorbeeld de creatieve sector, het toerisme en de horeca.

 

Ruim een miljard gebruikers

Vraagt u in een restaurant wel eens waarom iemand zijn bord staat te fotograferen? Dan was het antwoord hoogstwaarschijnlijk: om te posten op Instagram. En de kans is groot dat het een twintiger was die opstond voor zijn bord, alvorens ervan te eten. Ananias: ‘Jongeren tussen de 25 en 35 jaar zijn massaal actief op Instagram. Wereldwijd gebruiken meer dan een miljard mensen Instagram om foto’s, video’s en berichten uit te wisselen, waarvan de ruime meerderheid uit jongeren bestaat.’

 

De leeftijdsgrens van deze grote groep verschuift richting de 40 jaar en ook onder de oudere leeftijdsgroepen wordt Instagram steeds populairder. Meer en meer mensen maken de overstap van Facebook naar Instagram. Ananias: ‘Niet voor niets kocht Facebook-baas Mark Zuckerberg in 2012 Instagram op en maakte uitwisseling tussen de twee platforms mogelijk. Zo konden alle gebruikers en daardoor adverteerders binnenboord gehouden worden.’

 

De hotelbranche als voorbeeld

Eten en reizen, het zijn dé onderwerpen op Instagram. Op vakantie gaan, verre reizen maken, stedentrips plannen: mensen besteden veel tijd aan het dromen, plannen maken, prijzen vergelijken en boeken. Ze gaan op zoek naar inspiratie, tips en vooral: een gevoel krijgen bij een mogelijke bestemming. De hotelbranche speelt hier bijzonder goed op in. Wereldwijd zijn prachtige accounts te vinden van grote en kleine hotels die duizenden volgers hebben en Instagram intensief gebruiken voor hun promotie. Ook op Curaçao zet deze branche het socialmediaplatform goed in; alle grote hotels en ook veel kleinere accommodaties hebben een actief en aantrekkelijk account.

 

Een gevaar dat op de loer ligt, is de eenzijdige presentatie van Curaçao. Foto’s van witte stranden en een blauwe zee scoren altijd goed. De vele likes die een post hiermee verdient, nodigen uit om vaak dergelijke berichten te plaatsen. Een belangrijke valkuil, aldus Ananias, want daarmee vervalt het onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie. ‘Maak een verschil, bepaal wat uniek is aan uw bedrijf en laat dat zien.’ Het Lions Dive & Beach Resort plaatste enige tijd terug een foto van een compleet begroeide gevel en haakte daarmee in op

hun profilering als natural resort. In de zee van tropische strandfoto’s steekt zoiets er tussenuit. Ook Avila Beach Hotel laat steeds vaker foto’s zien die het karakter en de sfeer van het hotel benadrukken, ter

afwisseling van het azuurblauwe beeld. Zo werd er op Valentijnsdag een post geplaatst van het kunstwerk van Hortence Brouwn, dat al jaren als een icoon in de tuin van het hotel prijkt.

 

De juiste ingrediënten

Heeft u besloten om uw bedrijf op Instagram zichtbaar te maken, dan is het dus belangrijk om (als u dat nog niet gedaan heeft voor uw positionering in het algemeen) te bepalen wat uw onderscheidend vermogen is ten opzichte van de concurrentie. Vervolgens is het zaak iemand aan te wijzen die zich actief gaat richten op het Instagram-account en met grote regelmaat gaat posten. Want, zo geeft Ananias aan, ‘Je moet er echt liefde en tijd in steken. Doe je dat niet, dan is dat direct merkbaar.’ Mensen beoordelen een post en daarmee uw bedrijf in enkele seconden. Belangrijk dus om te zorgen voor goed beeldmateriaal en een pakkende, korte tekst, voorzien van de juiste ingrediënten.

 

Liever minder volgers

Als bedrijf kunt u andere bedrijven en personen volgen op Instagram. Wat zij posten, verschijnt dan in uw tijdlijn. Op deze manier kunt u op

 de hoogte blijven van wat er zich op het eiland afspeelt, bij de concurrentie gebeurt en wat uw doelgroep interessant vindt. Daarnaast wilt u zoveel mogelijk volgers op uw eigen account, om zo een groot bereik voor uw berichten te creëren. Althans, dat is wat veel mensen aannemen.

 

Ananias maakt een belangrijke kanttekening: ‘Er zijn veel fake accounts in omloop, waar een bedrijf niets aan heeft. Ook het kopen van volgers heeft geen zin. De aantallen zijn misschien hoog, maar als een bericht daardoor wordt getoond aan een student in Moskou in plaats van aan de tweeverdiener in Nederland die zijn vakantie gaat boeken, dan is dat verloren moeite en geld. Bekijk regelmatig je volgers en blokkeer degenen waarvan je weet dat ze echt irrelevant zijn. Dat vergroot de kansen dat het bericht bij uw echte volgers aankomt aanzienlijk’, aldus Ananias.

 

Hashtags en geotags

Wie gaat verkennen op Instagram, kan zoeken op gebruikersnamen, maar ook op hashtags, oftewel een korte tekst met een # ervoor. Een hashtag fungeert als zoekterm. Wanneer iemand op zoek is naar een vakantieadres op Curaçao, maar nog geen specifiek hotel in gedachten heeft, kan hij of zij bijvoorbeeld zoeken naar #hotelcuracao. Het inzetten van de juiste hashtags vergroot dus het bereik en de vindbaarheid van uw bericht.

 

 

> De kans is groot dat het een twintiger was die opstond voor zijn bord, alvorens ervan te eten

 

 

Gaat u berichten plaatsen op Instagram, dan wilt u een zo groot mogelijk bereik. Een tip van Ananias: doe onderzoek naar relevante, bestaande hashtags in uw branche of voor uw product en gebruik deze in uw post. Ook kunt u een unieke hashtag bedenken, die u als bedrijf claimt, door deze consequent voor uw berichten te gebruiken, zoals bijvoorbeeld ChooseFun, gebruikt door Carnival Cruise Lines of #shareacoke. Ook is het verstandig om de locatie van uw bedrijf toe te voegen aan het bericht, iets wat Instagram als optie standaard aanbiedt. Logischerwijs zullen mensen die op zoek zijn naar informatie, foto’s of bedrijven op Curaçao, u dan sneller vinden in de zoekresultaten.

 

Verhalen vertellen

Een extra feature op Instagram is de zogeheten story; een verhaal in enkele seconden. Dat kan een foto zijn die is voorzien van tekst, maar meestal zijn dit korte filmpjes. Een story verdwijnt weer van Instagram na  24 uur en wordt veel gebruikt om actuele gebeurtenissen of activiteiten te laten zien. Een filmpje van het uitzinnige publiek tijdens een concert, de zonsondergang aan het hotelzwembad of de tevreden cursisten tijdens een workshop. Opvallen en aantrekken te midden van alle andere posts, gaat met een story net iets makkelijker dan met een gewone post. Stories kunnen in tegenstelling tot de reguliere berichten, niet zo maar gepland worden, maar worden direct zichtbaar, waardoor ze een hoge actualiteitswaarde hebben.

 

Planmatig werken

Ananias raadt aan om, buitenom de stories, wel degelijk planmatig te werk te gaan. ‘Rooster tijd in om berichten te maken en gebruik een stramien dat werkbaar is. Door de statistieken die beschikbaar zijn voor de bedrijfspagina’s, krijg je inzicht in de momenten waarop je doelgroep actief is en wie je bereikt. Daar kun je dus gebruik van maken.’

 

Sales genereren

Op Instagram het bereik van een bericht vergroten is mogelijk door te adverteren, weliswaar in verplichte combinatie met Facebook. Ook kunnen bezoekers worden doorgeleid naar de producten die u verkoopt. De vraag die hierbij natuurlijk gesteld moet worden is hoe relevant en haalbaar dit is voor uw onderneming. Bestellingen uit Azië zijn voor een vers banketbakkersproduct niet wenselijk, maar boekingen voor hotels uiteraard wel. Wat u in ieder geval zeker wilt ‘verkopen’, is uw imago. Instagram is met name een platform om een sterk imago te creëren en te behouden. Ga dus voor inhoudelijk en vooral visueel sterke berichten, die aansluiten bij uw bedrijfsdoelstellingen en doelgroepen.

 

Hoe u het beste uit Instagram kunt halen wat erin zit, is simpel. Ananias: ‘Het belangrijkste op dit platform is, zoals eigenlijk in het hele bedrijfsleven: de klant.’ Je kunnen inleven in wat de klant boeiend vindt en graag wil zien, dat is de kunst. <

 

Meer informatie over Instagram:

 

A BEGINNERS GUIDE TO INSTAGRAM

 

INSTAGRAM VOOR BEGINNERS

 

TIEN TIPS VOOR BEGINNERS VAN INSTAGRAM

 

SOCIAL MEDIA TRAININGEN, COACHING EN ADVIES

 

ULTIMATE GUIDE TO USING INSTAGRAM

© ABCourant 2020